Der har været en del debat de sidste mange år om, hvorvidt det kan betale sig at beholde kongefamilien her i landet. De fleste andre monarkier er jo for længst ophørte, så hvorfor har vi stadig en kongefamilie i Danmark? Det vil vi gerne svare på her ved at fortælle dig om fire fordele ved at vi i Danmark har en kongefamilie.

Først og fremmest er der mange danske virksomheder, der gør brug af, at vi teknisk set stadig er et kongerige i Danmark. Vi snakker altså alt fra de lækre Royal øl til kongeligt porcelæn fra Royal Copenhagen, som ikke ville kunne markedsføre sig på samme måde, hvis vi skilte os helt af med den danske kongefamilie. De ville højst sandsynligt skifte navn for at kunne blive ved med at konkurrere, men det ville komme til at koste de danske virksomheder mange millioner kroner, hvis vi ikke når helt op i milliarderne, at miste kongefamilien.

En anden fordel ved den danske kongefamilie er, at de er meget gode diplomater og hjælper til med at skabe gode forhold til alle de andre lande rundt om i verden. Det kan være nemt at glemme, hvor vigtigt det er, når Danmark jo ikke direkte har været i krig i mange årtier. Det betyder dog ikke, at der ikke længere er brug for diplomati fra vores side, og så er der også vigtigt at huske på, at krig ikke er det eneste problem, der kan opstå som konsekvens af dårlige forhold til andre lande.

Det er også værd at beregne, om kongefamilien alt i alt bruger flere penge, end de tjener hjem. For dem, der har undersøgt sagen, kan der ikke være nogen tvivl om, at den danske kongefamilie er en overordentlig god investering for Danmark. Selv hvis vi ignorerer de økonomiske fordele ved de diplomatiske aspekter, så genererer kongefamilien mange penge, men lad os først se på udgifterne. Ja, kongefamilien får nogle millioner fra statskassen, men hvad går pengene til? De fleste af dem ryger tilbage i statskassen, fordi de enten går direkte til danske ansatte eller indirekte gennem danske virksomheder. Derudover er turisme en forholdsvis vigtig del af den danske økonomi, som er tæt knyttet til den danske kongefamilie.

Til sidst er det også værd at bemærke, hvor stor en rollemodel vores dronning og resten af hendes familie er for danskerne. Joakim hjælper danskerne med at acceptere skilsmisse, så de kan slippe for at blive misbrugt eller andre ulykkelige ting, som skyldes deres ægteskab. Frederik har øget accepten af udlændinge og indvandrere ved at gifte sig med en fra Tasmanien. Margrethes nytårstaler er højdepunktet for hende, hvor hun minder os om alle de ting, vi ellers har alt for nemt ved at glemme.