Hvis du aldrig har fået at vide, at du tager noget for givet, så er det på tide, at nogen retter op på det – for vi tager alle sammen noget for givet, uanset om vi bliver gjort opmærksomme på det eller ej. Der er endda nogle ting, som rigtig mange mennesker tager for givet, fordi de færreste ser problemstillingerne fra et andet perspektiv. Det er en af grundene til, at det kan være virkelig godt for ens personlige dannelse at opholde sig i udlandet i en længere periode, hvor man så selvfølgelig også skal interagere med lokalbefolkningen. Vi har fundet frem til fire ting, som vi danskere især har det med at tage for givet i højere grad end andre rundt omkring i verden.

Kvaliteten af vores uddannelsessystem og al den viden, vi formår at proppe ind i hovederne i løbet af blot 10 til 20 år er noget, vi burde sætte mere pris på. Når det er sagt, så er der masser af plads til forbedringer, så vi skal bestemt heller ikke læne os tilbage og sige ”vi gør det bedre end de fleste, så det må være godt nok.” Uddannelse er noget, vi er forholdsvis gode til, men på en mere fornuftigt skala er vi så dårligt stillet, at det slet ikke er sjovt.

Noget andet vi sjældent har problemer med her i landet og aldrig nogensinde i lige så høj grad som de fleste steder i udlandet er naturkatastrofer. Hvis du har oplevet, at kongeligt porcelæn fra Royal Copenhagen er faldet ned fra hylden er gået i stykker i løbet af et jordskælv, så er langt værre, end det værste de fleste danskere har været ude for på grund af naturkatastrofer.

Korruption, censur og andre problematiske ting, der er hverdag for mange i udviklingslande rundt omkring i verden. Det er endda også et problem i nogle lande, der ellers på mange andre punkter bliver sammenlignet med Danmark, hvor USA især har det med at blive kritiseret på de punkter, vi har nævnt her. Vi behøver imidlertid ikke at se på et andet kontinent for at finde den slags problemer, for det er bestemt også et problem i Tyrkiet, som de fleste danskere blot ser som en populær feriedestination.

Sidst men ikke mindst har vi det at føle sig tryg og beskyttet fra ikke bare fra kriminelle og fanatikere, men også fra de magtfulde og andre med indflydelse, som ofte er dem, der har fået eller taget ansvaret for at styre ens land, er noget, vi langt hen ad vejen ikke bliver nødt til at tænke over her i Danmark. Det gælder desuden adgang til mad og tag over hovedet, som det jo langt fra er alle i andre lande, der har nok af.