I denne artikel vil vi se på det at skulle købe en bil – hvad skal du tænke over, så du ikke føler dig snydt efter købet?

Når man har bestemt sig for at skal have bil, er næste spørgsmål om det skal være en brugt eller ny bil. Der er ulemper og fordele ved begge og nogle af dem her.
Fordelene ved en ny bil er klart, at der med i prisen kommer fabriksgaranti med på dit køb. Derfor kan du i mange år køre kun på serviceomkostninger og der skal forhåbentlig ikke skiftes større ting i bilen, som kan gøre det til en kostbar affære. Ulempen ved en ny bil er selvfølgelig en højere pris, samt markedets udvikling ikke er sikkert på at begunstige dit købe, og det faktum at der er stor værdiforringelse, så snart du har startet nøglen for første gang, efter købet.

Fordelene ved køb af brugt bil, er den som er ulempe ved en ny, den hurtigere værdiforringelse. Du kan derfor nogle gange finde en næsten ny bil, med meget stor rabat fordi den har været taget i brug inden du fik den. Derudover kommer hele aspektet med de faste omkostninger belagt af staten, værende ejer afgift samt de billigere variable omkostninger du kan opnå ved en ny bil, værende det faktum, at en nyere bil i de fleste tilfælde kører længere på en liter benzin end en tilsvarende ældre mode.
Når man skal vælge mellem disse to typer, kan det være en god ide at kigge på det budget, du har råd til at bruge på en bil sammenlignet med dit behov. Kan det passes med en ny bil, kan det meget tit betale sig – ellers skal du finde en brugt der passer til budget/behov.
Når man ser sig om efter brugt bil, kan der være mange ting man skal holde øje med, for ikke at blive snydt af sælger.

Brugte biler kan købes på 2 forskellige måder, af en privatperson eller af en brugtvognsforhandler, enkelte gange kan autoriserede mærkeværksted også godt have brugte biler, men det er hovedsagligt brugtvognsforhandlere, man som privatperson handler brugte biler med.
Gode råd til køb af brugt bil:
Kender du en bil kyndig indenfor det mærke du vil købe, så få endelig personen med ud at prøve se/køre bilen, da der er mange spidsfindigheder som en erfaren mand i mærket, vil kunne kigge efter med det samme.

Skal du købe af en privatperson, kan det være en god ide at mødes hvor man er i stand til at køre en god prøvetur i den, i lyst og godt vejr, så man kan se bilen ordentligt. Husk at tjekke brugte biler på nummerplade.net – så du kan se tidligere synsrapporter, hvis den har haft fejl og mangler før, samt se om der er gæld og lignende i bilen.
Dog skal det faktum, at en brugt bil er gået gennem et syn ikke altid tages for, at bilen er i god stand. Det er blot en konstatering om bilen på daværende tidspunkt opfylder de lovpligtige krav til at køre på vejene – derfor er det igen en god ide, at have en der kan hjælpe dig med at vurdere bilens tilstand med.
Mange finder brugte biler på online databaser. Her er det nemt at se det generelle prisniveau for den bil som du gerne vil købe. Har du fundet bilen andetsteds en her, er det en rigtig god ide at travle sådanne databaser igennem og se om du kan finde samme type af bil, og i samme stand for at se på hvilke prisniveau modellen generelt ligger i. Der kan dog godt være penge sparet på den lange bane, ved ikke altid at vælge den billigste – og er der mange til salg i dit geografiske område, er det en god ide at tage ud og kigge på lidt forskelligt, for at se hvilken der passer bedst til prisen, i forhold til bilens stand.

En af de ting, der tit er en hurdle på brugte biler er rust. Derfor er det vigtigt, som med andet bærende udstyr der har lettere ved at gå i stykker, er det at du tjekker bilens karosseri for rust, også de steder der ikke lige er til at se med det blotte øje. Kig godt efter i skærmkanter, dørkanter og i kanten af motorrummet, da det er steder hvor rusten kan sætte sig hurtigt, og være sværere at få øje på, hvis ikke man er rutineret i handel med brugt bil.
Småting der er værd at høre om og tjekke for skift, er ting som olie og oliefilter, da det er ting der skal skiftes oftere på en bil, er det rart at høre om ejerens skift af disse.
Noget som tændrør er også en ting mange glemmer og skifte og de er til sidst helt brændt af – så rådet er at høre noget om hvordan ejeren har.
Herfra skal der lyde held og lykke med jagten i bilsafarien. Det kan være en jungle at finde rundt i og det vigtigste råd, må være at få en fagmand med på en kigger, så du er sikker på ikke at købe katten i sækken.

Kilder:
Starmark.dk
Wikipedia.org
http://www.cm-carparts.dk/