Det behøver ikke koste penge at have det sjovt. Uanset hvilken type børnefamilie du har, og uanset hvordan din økonomi ser ud, er der rig mulighed for, at du kan give dine børn de skønneste oplevelser uden, at du behøver trække de helt store, og i nogle sammenhænge faktisk slet ingen, pengesedler op af lommen. En sjov dag rimer ikke nødvendigvis kun på dyre ture i forlystelsesparker og legelande. Du kan derimod sagtens give dine børn den samme glæde gennem aktiviteter, som ikke kræver en større mængde penge op af lommen, og det gælder uanset, hvor i landet du bor. Hvad enten du ønsker at bruge en hel dag på en hyggelig familieudflugt, eller om du vil have noget at beskæftige dine børn med i løbet af en eftermiddag, så er det ikke pengepungen, men derimod kun din egen og dine børns fantasi og lyst til at udforske, der sætter grænser for, hvilke spændende ting I kan opleve sammen.

Dyr og udendørsaktiviteter

Mange børn elsker at se og lære om dyr, men desværre er det forholdsvis dyrt at besøge landets forskellige zoologiske haver og dyreparker. Heldigvis er Danmark et land, som er fyldt med skønne naturomgivelser, og disse byder på et væld af muligheder for både fysisk og mental udfordring for børn. Tager du f.eks. dine børn med en tur i skoven, så kan du kombinere aktiv leg med at kigge på skovens dyreliv, og vælger du også at tage frokost og evt. en lille overraskelse til den søde tand med, så får I en dag med meget af det samme indhold, som hvis I havde valgt en pebret tur til en dyrepark.
Selvom børnene ikke får set sjældne dyr som f.eks. giraffer og elefanter, så kan du sagtens gøre det spændende for dem ved at lade dem gå på jagt efter de af skovens dyr, som man ikke ser til hverdag. Tager du et smut forbi dit lokale bibliotek, kan du låne en bog om skovens dyr helt gratis og finde ud af, hvor I kan lede efter nogle af de mest usædvanlige arter. Bedst af alt kan man få vidt forskellige dyr at se afhængigt af årstiden.

En tur i en dyrehave er også et fint alternativ, og I kan virkelig få grinet og bevæget jer i mange timer udover at få studeret dyrelivet. Åbne græsarealer kan bruges til at spille forskellige boldspil, mens man imellem træerne i skoven f.eks. kan lave en forhindringsbane indrammet af nedfaldsgrene. Her kan man hoppe over væltede træstubbe, huller eller små vandløb, krybe gennem buskadser og løbe op og ned af små bakker. Du kan som voksen hjælpe børnene med at tage tid på, hvem der hurtigst kan gennemføre forhindringsbanen.

Er det efterår, kan I samle nedfaldne blade, agern, bog og kastanjer og lave dekorationer af dem, når I er kommet hjem. Her kan du igen på dit lokale bibliotek finde bøger med inspiration. I vinterfrostvejret kan man, udover forsigtigt at skøjte på frosne småsøer og lignende, indramme en curling- eller bowlingbane med grene og bruge snebolde som curlingsten eller bowlingkugler. Man kan tage kogler fra grantræer og bruge som kegler. Dine børn kan helt sikkert også komme med mange gode idéer, så benyt dig endelig af deres kreativitet.

Det er dog ikke kun i skovlignende områder, man kan kombinere dyrekiggeri med fysiske aktiviteter. Ved søer kan man fange fisk i net og med fiskestang, og tager man på stranden, kan man studere tang, sten og muslinger. Er man frisk på en dag i en kano kan man leje en for en dag til billige priser. Om sommeren kan man være aktiv ved at spille vandpolo, bygge flotte sandslotte og hoppe over bølger. Har man lyst til at blive udfordret endnu mere, kan man lave små konkurrencer og dyster.
På naturstyrelsen.dk kan du under naturguider finde de naturområder, der ligger tættest på, hvor du bor, og på udinaturen.naturstyrelsen.dk kan du finde muligheder for primitiv overnatning samt diverse arrangerede aktiviteter i naturen. Måske er du og dine børn interesseret i ”østers- og muslingesafari” på Rømø, ”fyr og flamme” i Rold Skov eller i en familietur til Helsingborg? Klik ind og se de mange muligheder.

Mærkedage

En anden mulighed for at tage på en billig udflugt som børnefamilie, er ved at være opmærksom på de mange mærkedage, der er i løbet af året. Her er der er mulighed for gratis at opleve interessante begivenheder. F.eks. kan man d. 19. april på en række forskellige gårde over hele landet opleve ”Køernes forårsfest”. Det er dén dag på året, hvor kørerne kommer på græs for første gang efter en lang vinter i staldene. Et par dage efter, nemlig d. 22. april, kan man på forskellige vandværker få en gratis rundvisning og høre om vands betydning i vores hverdag, fordi denne dag er ”Verdensdag for vand”.

Hvis du ved, hvad dine børn interesserer sig for, kan du altså overraske dem med en dag fyldt med oplevelser og spændende viden helt gratis! På sjovforborn.dk’s forside kan du finde en liste over en række af disse forskellige mærkedage. Listen er lang, og med dage som ”Kagens dag”, ”Geologiens dag” og ”Store Cykeldag” kan du snildt finde billige og gratis oplevelser om end dine børn er lækkersultne, videbegærlige eller elsker at være fysisk aktive.

Du kan med fordel også holde øje med forskellige sportsklubber i din landsdel, da mange af dem indimellem holder åbent hus. Her kan man gratis få lov at forsøge sig med en sportsgren. F.eks. holdes der i mange golf-, ride og tennisklubber åbent hus en gang om året – nogle steder oftere.

Lokale arrangementer

Bruger du lidt tid på at søge på din computer, kan du nemt finde ud af, hvad der er af gratis muligheder i dit nærområde. Du kan finde rigtig gode alternativer til dyre ture på eksperimentarier, i cirkusser og til koncerter. Der bliver nemlig holdt et væld af gratis, eller meget billige, arrangementer rundt omkring i Danmark i løbet af hele året.

Bor du nær København kan du f.eks. tage dit barn med på Post & Telemuseum imellem d. 11. og 22. marts og gratis se den interaktive udstilling ”Ind i mobilen”. For de lidt yngre børn er der gratis leg med diverse cirkusredskaber på Cirkusmuseet hver søndag mellem d. 17. november og d. 1. maj. Se mange flere billige og gratis arrangementer ved at besøge aok.dk eller politiken.dk/ibyen.

Hold også øje med, hvad der sker i din kommune ved f.eks. at kigge i din lokale avis op til skoleferierne. De fleste kommuner tilbyder nemlig mange forskellige aktiviteter for børn, og mange af dem koster ikke noget at deltage i. I Roskilde Avis nr. 5 kan man f.eks. læse om diverse aktiviteter i ferierne. Som barn mellem 5 og 12 år kan man på Roskilde Museum blive garanteret sneleg i sin vinterferie. Her kan man nemlig boltre sig i kunstig sne inde i varmen! Roskilde Museum byder endvidere på mange flere aktiviteter. Se mere på roskildeavis.dk

Er du bosiddende på én af landets øer, behøver du dog heller ikke nødvendigvis rejse til de større dele af landet, for at give dine børn nogle gode oplevelser. På Bornholm kan man i hele vintersæsonen gratis kigge på vikingehåndværk og deltage i aktiviteter. Det sker på Verfældtsgård i Aakirkeby. På Langeland kan man f.eks. tage til Ørnehøj og kigge på Danmarks eneste flok vilde heste, se nærmere på de mange oltidsminder i form af jættestuer og dysser, eller man kan besøge den meget originale slotspark Tickon, der er udsmykket med kunst lavet af naturens eget råmateriale. Se mange flere muligheder på langeland.dk.
Bor man på Fyn eller i Sønderjylland, kan man hver tirsdag i juli og august opleve ringridning på slottet i Sønderborg, hvor ryttere på den særdeles flotte ringridningsbane er klædt ud i autentiske kostumer. Læs mere om dette samt mange andre events på sønderborg.dk/kultur.

Du kan få overblik over forskellige gratis aktiviteter over hele landet på gratisgoder.dk/oplevelsescenter. Husk dog på, at det, du kan finde dér, kun er en brøkdel af, hvad der foregår rundt omkring i Danmark. Klik ind på din egen kommunes eller nabokommunes hjemmeside eller kig i din lokale avis. Der vil helt sikkert åbne sig muligheder, du ikke har hørt om eller overvejet før. Husk derudover også, at du, uanset hvor du bor, altid kan tage et kig nærmere på dit lokale bibliotek, hvor der også ofte er aktiviteter for børn at finde. Find biblioteker nær dig på bibliotek.dk.

Ferier

Som oftest bruger man børnenes skoleferier til at have det sjovt og give dem nogle gode oplevelser. Mange kommuner laver specielle arrangementer i ferierne, så også her er det en god idé at holde øje med, hvad der sker i dit nærområde.

I påskeferien er det en særlig oplagt mulighed at tage ud i naturen og kigge på de mange fine påskeliljer. På denne årstid springer alt ud, og du og dine børn vil kunne få et dejligt skud energi ved at nyde lyset og alle de farvestrålende nyudsprungne blomster og træer. Du kan lave en sjov påskejagt til dine børn, hvor de med spænding i maven kan rende rundt og lede efter påskeæg eller andet. Læg evt. en masse ledetråde og aktiviteter ind undervejs i jagten.

Påskelørdag er det ”Fårets Dag”, og her holder mange af landets fåreavlere åbent hus, hvor børnene kan se nyfødte lam, røre ved deres bløde pels og se moderfårene passe på dem. Nogle steder kan man også se opvisninger med hyrdehunde og andre dyr. Dansk Fåreavl udsender inden længe en pressemeddelelse om, hvilke avlere, der holder åbent hus. Du kan holde øje med det på sheep.dk.

I juleferien kan du tage dit barn med til én af de større byer, hvor der ofte afholdes julemarkeder. I behøver ikke at købe noget, men I kan blot tage derhen for at opleve den hyggelige stemning, evt. med en termokande med kakao og en hjemmebagt lækkerbisken, så I ikke føler jeg helt snydt for julelækkerierne.
Der er uden tvivl bedst mulighed for at finde gratis aktiviteter for børn i sommerhalvåret. I sommerferien er det næsten et must at tage børnene med en tur på stranden, og udover at man derhjemme kan lege med vand i haven, spille med bold, tegne med kridt og hoppe rundt, så er der også mange muligheder, hvis man går eller cykler en tur. Kør eller gå en tur og se, hvad der falder jer ind. Børn elsker impulsivitet! Er der mon en spændende legeplads et sted? En sø med fisk i? Nogle træer man kan klatre i? Eller en indhegning med heste eller køer man kan klappe? Har du lidt penge på lommen, så kan i undervejs købe en lækker is. I kan få den hyggeligste impulsive sommerudflugt på denne måde. Lad dig bare inspirere af dine barns idéer.

Suset i maven

Selvom en gåtur er hyggelig, så er der dog ingen tvivl om at de mest populære, og dyreste, udflugtsmål blandt børnefamilier, er de mange badelande og forlystelsesparker, som findes i landet. Børnene elsker at træde ind i en anden verden, mærke spændingen og suset i maven, og ikke mindst elsker børn den impulsivitet, som en dag sådan et sted kan byde på. Heldigvis findes der et hav af muligheder, som kan vække mange af de samme følelser hos børnene, blot uden det behøver være så dyrt. Et billigt alternativ til at tage i badeland er en tur i svømmehallen, som ofte ikke koster mere end 40 kr. for voksne og 20 kr. for børn. Dit barn kan især få sig noget af et sus i maven, hvis du tager til en svømmehal med en vandrutsjebane. På bornibyen.dk kan du bl.a. se en liste over de fem bedste svømmehaller i Danmark, men også læse om mange flere aktiviteter for børn i Danmarks større byer. En anden mulighed for at mærke sus i maven, er ved at planlægge en tur rundt på forskellige legepladser i nærheden. En legeplads består ikke nødvendigvis kun af en almindelig gynge og en kedelig vippe. Derimod findes der mange legepladser, som er store og fyldt med anderledes og vældig sjove legemuligheder. På legepladsen.dk/legepladser kan du finde de sjoveste og mest udfordrende legepladser for dine børn i jeres område.

Billigere biograftur

Er du og dine børn glade for at gå i biografen, men synes du, at prisen for billetterne hurtigt løber op, så har du mulighed for at spare mange penge ved at være opmærksom på din bestilling. Vælger du at se filmen tidligere på dagen, og kan du nøjes med andet end biografens bedste sæder, så kan du spare over 25 % på billetterne. I Nordisk Films biografer kan du spare 10 kr. pr. billet på sædevalg, og ligeledes kan du få det billigere, hvis du vælger at se filmen på en hverdag før kl. 18.00 – her får dit barn nemlig billetten til børnepris, som er 20 kr. billigere. Det er altså muligt at spare hele 50 kr. på en biograftur for et barn og en voksen! Vær også opmærksom på, at de store biografkæder som Cinemaxx og Nordisk Films biografer typisk er dyrere end de små biografer. På kino.dk kan du få et overblik og sammensætte en tur i biografen så billigt som muligt.

Husk også at du kan spare mange penge på slik, popcorn og sodavand. Det er ikke en nødvendighed at have lækkerier med i biografen, og oftest kan man faktisk bedre koncentrere sig om filmen, når ikke man skal rode med flasker og poser. På den måde får man også mere ud af de penge, som man har brugt på filmen. Du og dit barn kan helt sikkert sagtens gøre det til en god vane, at en tur i biografen ikke nødvendigvis betyder et væld af slik og sodavand, men skulle I alligevel have lyst til noget, så er der intet i vejen for at medbringe en flaske saftevand og en lille snack, eller hvad I ellers kan finde på.

Transport

Hvis man vil på familieudflugt kan transporten desværre også hurtigt blive en dyr affære. Har du ikke bil og vil du gerne tage dit barn med et sted hen, der ikke ligger i cykel- eller gåafstand, så er der dog stadigvæk penge at spare. Her er det dog bedst, hvis du har mulighed for at planlægge og være fleksibel.
Med DSB Orange kan du spare op til 60 % i forhold til en normal standardbillet, hvis du skal rejse over Storebælt. Du kan også spare penge på billetten, hvis du rejser fra Bornholm. Se mere på dsb.dk.
I stedet for at rejse med almindelig billet, kan du også rejse med rejsekort, hvor du bl.a. kan spare penge på at rejse uden for myldretiden. Derudover bliver det billigere og billigere, jo oftere du bruger kortet. På lang sigt er det altså en rigtig god investering. Vælger du at bruge rejsekort, er det dog vigtigt at du først checker ud, når din rejse er helt slut, da det vil koste dig meget mere, hvis du hele tiden checker ind og ud mellem f.eks. bus og tog. Ligeledes er det vigtigt, at dit barn får sit eget rejsekort, da det giver halv pris på alle rejser. Det er gratis at få et rejsekort og bestilles på rejsekort.dk.

Hjemmehygge

Til slut skal det nævnes, at man også kan have mange hyggelige stunder og lave mange udfordrende aktiviteter i hjemmet. Om vinteren kan man spille børnevenlige brætspil, som både kan være sjove, udfordrende og lærerige. Se gode eksempler på sjovforborn.dk. Derudover kan man få massere at tid til at gå med at lave dejligt hjemmebag og hygge lunefuldt foran brændeovnen med en varm kop kakao og evt. med højtlæsning fra en god børnebog. Udover at låne bøger kan man også låne film gratis på biblioteket, eller man kan, hvis man har råd, betale mellem 70 og 90 kr. for en måned med ubegrænset brug af både nye og gamle børnefilm og –serier på diverse streamingtjenester. Ofte kan man få den første måned gratis. Gør du brug af det, skal du blot huske at afmelde dit abonnement i tide, så du ikke bliver trukket for den efterfølgende måned.

Hermed er der rigelig med inspiration til, hvad du kan lave med familiens yngste et par timer i løbet af en eftermiddag eller i løbet af hele ferier og weekender. Det er på ingen måde prisen på det, du giver dine børn, der afgør kvaliteten af det. Det er derimod den ihærdighed og kærlighed, som du lægger i at give dine børn mulighed for at være aktive på en sjov måde, der gør det noget værd. Det er fantasien, glæden og lysten, der gør det muligt og ikke din pengepung. God fornøjelse!