Hvis du en dag keder dig rigtigt meget, så prøv at tage ned på biblioteket, og kig de gamle aviser igennem. Det er faktisk ret interessant at se hvad nyhederne sagde for mange år siden. En af de ting du hurtigt vil opdage er, at ting har det med at være cykliske. Teknologien og menneskerne er nye, men de overordnede mønstre har det med at gå igen. Og de plejer at køre i ring: først er det på én måde, så på den modsatte, og så tilbage igen.

En af de ting der er blevet rapporteret på igen og igen, er danskerne flugt til storbyerne, eller væk fra dem. Vi skal kun nogle få år tilbage, før alt handlede om ”Udkantsdanmark”, og hvordan alle folk flygtede derfra. Arbejdspladserne lukkede ned, og alt blev centraliseret i de store byer. Man frygtede at landsbyer helt ville forsvinde, og at vi ville ende ud med store områder med arbejdsløse, som ikke havde råd til at flytte til byen, og ingen jobmuligheder ville have udenfor den.

Men så skiftede det jo. Nu er det pludseligt blevet moderne at bo på landet, og folk flygter i vide strømme fra byen larm og forurening. Virksomhederne har fået øjnene op for, hvor meget billigere det er at etablere sig udenfor storbyerne, og hvor mange dygtige medarbejdere de kan hyre til lavere lønninger.

Men tro mig, det er kun et spørgsmål om tid, før folk igen flygter fra de ydre områder. For det her er et perfekt eksempel, på den cykliske effekt. Hvis du læser de to ovenstående paragraffer grundigt igennem, så kan du da også se hvorfor. Det er nogle lange processer, som har naturlige stop bygget ind. Virksomheder er relativt simple maskiner, der optimerer på profit. Det betyder at det er nemt at forudsige deres bevægelse over tid. Når forholdende ændrer sig for meget i én retning, så skiftes der naturligt spor. Det sker igen og igen, og vil blive ved med at fungere sådan. I hvert fald så længe verden hænger sammen på bare nogenlunde samme måde som i dag.

Det sjove er dog, at vi mennesker har det med at fortælle os selv andre historier. Vi kan ikke lide tanken om, at det er virksomhedernes profit-optimering der går os til at flytte. Nej, det må være noget vi selv gør. Vi kan bedre lide historien om, at vi har lyst til at flytte på landet fordi vi lige har købt en stor Mercedes hos Ejner Hessel, og synes det er spild at køre i den i de Københavnske trafikpropper. Næh du, den skal ud på landet, hvor den kan køre frit og godt! Eller måske er det fordi vi har fået børn, og vi så gerne vil dem det godt. Det er frihed eller kærlighed der står bag vores beslutninger. Det er i hvert fald den gode historie, vi fortæller os selv. Men vi er på en eller anden måde i stand til at lave lignende fortællinger, når vi flytter den anden vej. Det er derfor danskerne har så ambivalent et forhold til storbyerne.