Det er måske et spørgsmål, du ikke synes giver mening, for du er vel allerede fri. Med den tanke må svaret jo blive 0 kr., men det er faktisk ikke helt så simpelt. Der findes ikke nogen ultimativ frihed, det er simpelthen et paradoks. Med al frihed mister du andre friheder, så det handler altså ikke om, at få mest mulig frihed, men derimod at få de friheder, der betyder mest for en, samtidig med at man mister dem, man bedst kan undvære. Overskriften bliver så i stedet, hvor meget du er villig til at betale for at få flere af de friheder, der er vigtige for dig. For at hjælpe dig med at svare på det, bliver vi nødt til at antage lidt om, hvilke friheder der betyder mest for dig og hvilke, der betyder mindst. Det har vi gjort, men ikke på en måde, der er til at forklare, så du må selv vurdere, om vi har gjort det godt ved at læse artiklen.

Der er mange måder, du kan betale lidt ekstra for at få mere frihed. En af de mest åbenlyse måder er at leje, hvor korttidsleasing er den form, der giver mest frihed. Her går modargumentet på, at du kan spare flere penge på sigt ved at købe for eksempel et hus eller en bil end ved at leje eller lease dem. Det vil altså sige, at du enten betaler flere penge i sidste ende for at få mere frihed i mellemtiden, eller ofre din frihed i mange år fremover for at få mere frihed i sidste ende. Som nævnt betyder mere eller mindre frihed bare, at du har flere af de vigtige og færre af de mindre vigtige. Noget vigtigt her er, at den måde de fleste investerer i biler og hus er så dårlig, at de fleste faktisk ville have flere penge, hvis de lejede eller leasede og lod de professionelle investere det, der er til overs.

Ikke nok med, at det giver mere frihed og ikke behøver at være dyrere, men du kan også opgradere eller nedgradere til præcis det, du har lyst til. Hvis du for eksempel har børn og derfor følt dig nødsaget til at have en stationcar, kan du måske føle, at du går glip af køreglæden ved at have en sportsbil. Hvis du leaser, ville du selvfølgelig stadig vælge en stationcar, men du ville hos de fleste forhandlere kunne skifte den ud med en sportsvogn, hvis du for eksempel slipper for børnene en uges til og vil overraske din ægtefælle eller kæreste med en luksusferie, der starter med en sportsvogn. Hvis man ser på prisen for leasing af Mercedes og sammenligner med, hvad det ville koste at eje en tilsvarende bil, så kan købet altså ikke siges at være en god investering.