En god kikkert
Til jagt kan det ikke anbefales at bruge en objektivdiameter på under 35 mm. Kræves en god ydelse i dæmringen og under dårlige lysforhold, bør objektivdiameteren være større. Fjeld og ekstrem jagt 7- 8- eller 10x forstørrelse med en objektiv diameter omkring 35 mm – 45 mm, er et godt valg.

 

Kikkerter til rådyr & hjortejagt Til denne type jagt kan et antal af kikkerter være egnet. Valget afhænger af om du vil jage i skovterræn eller i åbent terræn. Dit valg bør derfor tage udgangspunkt i de generelle anbefalinger beskrevet øverst i dette afsnit. Men en 8×42 er et meget alsidigt valg.

 

Høreværn
Høreværn er et vigtigt stykke jagtudstyr og det bør anvendes idet en beskadigelse af hørelsen er uoprettelig. Der findes flere typer høreværn på markedet, bl.a. aktive høreværn som kan bæres hele tiden og samtidig forstærkes lyden. Denne type høreværn aktiveres ved skud og dermed lukker den høje og farlige støj ude.
Traditionelle høreværn eller hørepropper kan også anvendes ved at tage dem på lige inden skud afgives.

Skydestok
Skydestokkens funktion er at give skytten fast anlæg i skudøjeblikket, sådan at riflen kan holdes stille inden skuddet afgives.
Selve skydestokken kan have mange udformninger. Det kan være en solid gren eller en færdig produceret skydestok. Der findes et stort udvalg af forskellige modeller og typer af skydestokke på markedet for jagtudstyr i dag og det er mere et temperaments spørgsmål, hvilken model der skal vælges.

Bukkekald
Det gælder om at komme på plads uden at blive opdaget af bukken, hvorefter man helst skal sidde højt placeret, da man jo ikke ved, hvor bukken kommer fra, og den ikke skal have vind af én. Man sidder helt stille i ca. 15 minutter, før man begynder at bruge bukkekaldet. Overdriv ikke din brug af bukkekaldet og husk at bevæge bukkekaldet fra side til side, op og ned, så lyden ikke kommer fra det samme sted, men virker som et dyr, der bevæger sig langsomt gennem skoven, mens det drejer hovedet fra side til side og kalder. Start forsigtigt med at kalde og øg intensiteten. Når du kan se bukken, skal du endelig ikke kalde, så længe bukken har retning direkte mod dig.

Jagtkniv

Man bør ikke gå på jagt efter råvildt uden en kniv. Kniven bruges primært til at brække dyret og i sjældne tilfælde til at aflive dyret. En kniv er en kniv, men materialevalget kan være vidt forskelligt fra kniv til kniv, hvilket afspejler sig i vidt forskellige priser. Mange går op i at have en ”lækker” kniv af specielt stål og udsøgt træskæfte, mens andre er ligeglad med kvaliteten på kniven. Om man vælger en foldekniv eller en dolk, er også en smagssag, og stort set alle knive kan bruges til at brække et dyr med, hvorfor det alene er et spørgsmål om, hvor mange penge, man vil bruge på en kniv, som er afgørende for, hvilken kniv man medbringer på jagten.

Læs mere