Det er en rigtig god ting, at vi har så livlig en debat når det kommer til politik i Danmark. Det er hele fundamentet for et stærkt demokrati, at vi har åbne og livlige diskussioner omkring de forskellige partier og problemstillinger i samfundet. Problemet er imidlertid, at det ikke er alle diskussioner der rent faktisk er konstruktive. Vi har de seneste år set en tendens til, at de politiske diskussioner ikke længere handler om at nå til enighed om hvad der giver mest mening, men derimod om at pege fingre af den anden side. Jagten på sandheden, på velfærd og på de gode danske værdier er blevet erstattet af et egoistisk behov for at have “ret” og være “bedre” end den anden side. Det er ikke konstruktivt: ingen lærer noget af disse såkaldte “debatter”. Det er en krig uden formål, og det er noget vi alle sammen lider under.

Et godt eksempel på en af disse ligegyldige kampe, er når den ene side af det politiske spektrum råber op om, at kapitalismen har overtaget Danmark. Der er ingen der er i tvivl om, at kapitalistiske markedskræfter har en stor plads i det danske samfund: det er en objektiv sandhed. Men man fordrejer denne sandhed, når man påstår at kapitalismen har overtaget det danske samfund. Problemet er, at siden der laver denne påstand ikke føler et behov for at bevise den. For dem er det nok, at de kan pege på ting i det danske samfund, der fungerer på kapitalistisk vis. Men hvordan kan det være nok? Ingen har nogensinde påstået, at Danmark er 100% fri for kapitalisme. Eksistensen af ting, der drives af markeder, er dog ikke ensbetydende med, at disse kræfter har frit spil og ikke balanceres med andre kræfter.

Nu er det generelt svært, eller nærmere umuligt, at bevise en negativ. Det er altså normalt den der fremsætter en påstand, der har bevisbyrden. Det er dem der siger, at kapitalismen har overtaget Danmark, der skal bevise at det er tilfældet. Men eftersom de bliver hørt, selvom de ikke bringer beviser på banen, så må jeg jo gøre mit bedste for at modbevise deres påstand.

Jeg vil gøre det ved at stille et hurtigt spørgsmål: hvordan ville Danmark se ud hvis kapitalismen havde overtaget?

Jeg tror enhver der blev stillet det spørgsmål hurtigt ville komme op med ting, der ikke er tilfældet lige nu. Hvis kapitalismen havde overtaget, så ville vores sygehusvæsen eksempelvis være fuldt ud privatiseret. Begreber som byggesagkyndig ville betyde noget andet end de gør i dag, og vi ville tænke på dem på en helt anden måde. Vores skat ville være lig nul, og forsikringsmarkedet ville eksplodere. Ethvert fodboldhold ville holde op med at have et bynavn i sig, og i stedet være opkaldt efter de største virksomheder der opererer på dansk jord.

Det tager blot et par minutter at komme på massevis af eksempler fra et ekstremt kapitalistisk samfund, for at bevise, at Danmark er ganske langt fra at være “overtaget” af kapitalismen.