Før i tiden var mandens arbejde relativt kaotisk. Som jægere i en stamme, var målet altid det samme: find noget mad. Men måden hvorpå det skete, var aldrig helt den samme. Selvfølgelig udviklede vi systemet – vi lavede effektive våben, og lærte hvordan vi fandt byttedyrene. Vi fandt ud af, at vi kunne udnytte larm til at skræmme dyrene i en bestemt retning, og så slå dem ihjel. Så vi har som mennesker altid haft en lyst og en evne til at udvikle systemer. Der var dog stadig utroligt meget varians dengang: nok var den initielle del planlæg, men når først man stod overfor dyret og det skulle fanges eller slåes ihjel, var det altid en ny situation. Det var aldrig til at forudsige nøjagtigt hvordan dyret ville reagere, eller hvor det ville løbe hen. Man var nødt til at stole på sit instinkt, og sin evne til at tænke i situationen. Det interessante er, at vi aldrig er stoppet med at lave systemet – og i dag har vi flere systemer end nogensinde før.

Når den moderne man møder op på arbejde, er der et system til tidsregistrering. Det betyder, at han selv og sin chef ikke skal tænke over det – der er et system til det, og det bliver ordnet af sig selv.

Så sætter han sig foran sin computer. Den er et kæmpe system i sig selv – en kommunikationskanal til hele verden, et apparat til at udfolde sig kreativt og en millard million flere ting. Den moderne mand åbner måske sit system til projektstyring. Det er et system i et system i et system.

Derefter arbejdes der struktureret. Det kan være i SCRUM teams eller lignende. Der er systemer for hvordan viden udveksles, hvordan man snakker sammen og hvilken rækkefølge alle dele i et projekt skal udføres. Intet er overladt til tilfældighederne, og selv kaffepauserne er optimerede.

Det kan være en anelse ubehageligt at være del af en så system-baseret arbejdsproces. Nogen vil spørge, om der overhovedet er plads til at være menneske mere. Maskiner er fantastiske til systemer, og følger dem gerne. Men har vi som mennesker ikke behov for mere? Selvfølgelig har vi det. Men vi må huske på, at vi også elsker systemer – det har været med os så længe vi har været mennesker og jagtede dyr på savannen. Tricket er at se systemerne som en lettelse, der giver os mulighed for at fokusere på de virkelige udfordringer. Fuldstændig som jægeren, der i sidste ende er nødt til at være fokuseret og skarp for at fange byttet, er den moderne mand også udsat for situationer hvor han er på. Systemerne giver os en gnidningsfri bane hen mod målet, men den sidste del vil altid have brug for et menneske der kan tænke ud af boksen og handle frit. Så nyd at systemerne gør din hverdag nemmere, og giver dig det nødvendige overskud til at tackle de virkeligt interessante udfordringer.

Forslag til ydeligere læsning: https://elbek-vejrup.dk/erp-system