Da Einstein i sin tid nåede frem til, at alt var relativt, så var det noget de fleste mennesker havde utroligt svært ved at forholde sig til. Det er ganske enkelt ikke noget, der giver særligt meget mening i forhold til den måde vi generelt opfatter verden på, og derfor var der mange der ikke ønskede at acceptere det nye gennembrud. Det smarte – og af og til frustrerende – ved et felt som matematik og fysik er dog, at ting kan bevises. Når først beviset var blevet fremlagt, og folk med den nødvendige viden til at forstå hvad der bliver sagt, havde set det igennem, var der ikke noget at gøre: relativitetsteorien var sand, og det er vores intuitioner der er forkert på den.

Der er dog ét sted i vores oplevelse som mennesker, hvor vi kan finde en hjælpsom metafor. Det er i hvor hurtigt tiden virker til at bevæge sig. Du har helt sikkert haft oplevelser, hvor det var som om tiden fløj forbi, og du havde svært ved at tro på at der allerede var gået flere timer. Andre gange har du sikkert oplevet, at en halv time kan føles som en evighed. Ingen af disse oplevelser har direkte noget med relativitetsteorien at gøre, men de fungere som metaforer for, at den samme ting (eksempelvis et tidsrum) kan opleves forskelligt alt efter hvilke omstændigheder man observerer den under.

Som hovedregel, så går tiden hurtigt når vi har det sjovt, og den får langsomt når vi keder os eller er angste for fremtiden. Hvis du tager ud for at spille golf med dine gode venner, jamen så kan du bruge hele dagen på golfbanen, og blive direkte overrasket når det allerede er ved at blive mørkt! Sidder du derimod fast i trafikken, jamen så føles det hurtigt som om du har siddet fast bag bilen foran dig i flere år.

Det gode her er, at du kan udnytte disse relative tidsforskelle til at få mere ud af livet. Det handler ganske enkelt om at blande de gode ting ind, når du gerne vil have tiden til at gå hurtigere, eller nogle mere kedelige ting ind, når du synes tiden går lidt for stærkt. Du kan se det som en slags mentalt speedometer.

Lad os sige at du igen har pakket dit golfudstyr, og er på vej ud for at spille golf med dine gode venner. Det er en rigtig dejlig oplevelse, og du ville ønske den kunne vare længere. Det eneste du behøver at gøre her er, at tage en pause en gang imellem, og gøre noget mentalt krævende men relativt kedeligt. Folk der går op i meditation vil bede dig fokusere på dit andedræt, og lægge mærke til alle dine sanser. Men du kan også tælle hvor mange træer eller golfbolde der er ude i horisonten. Ved at lægge disse tænkepauser ind, vil du være mere til stede i oplevelsen, og tiden vil føles som om den varer længere.