Både i villakvarterer og ved landejendomme på landet finder man haver med hække omkring. I villakvarterer bruges hækken til at markere grænsen mellem haverne, så man ved hvor ens egen have slutter, og naboens begynder. Det er en fin måde at optegne grænsen på, når man bruger levende hække. Der er naturligvis også dem, der sværger til hegn og stakitter. Det er deres sag, hver sin smag. En levende hæk er noget af det smukkeste ved vores villakvarterer.
En hækplante er en plante, der specielt egner sig til udplantning af hæk. Der er flere plantesorter, der egner sig godt til dette formål. En hækplante kan være bøg, tjørn, liguster, thuja eller taks. Og der er faktisk flere skønne arter at vælge imellem. En hækplante er ikke som et træ. Den er mindre, så man kan plante tæt. Dog skal man passe på, man ikke kommer til at plante for tæt, det skal helst være lige tilpas. Heldigvis er der som regel gode anvisninger at finde på pakningerne.
Stedsegrøn eller bare grøn?
En stedsegrøn hækplante er grøn hele året rundt. Det kan være rart om vinteren, at hækken er grøn, når alt det andet i haven er visnet. Stedsegrønne hække er meget almindelige. Men man kan også vælge en hægplante som bøg, der er lysegrøn om foråret, dybere grøn om sommeren, og som skifter farve om efteråret og bliver rødbrun. Bøgehækken smider først de visne blade sent på foråret, lige inden de nye skud springer ud omkring første maj. Her er tale om en hækplante, der næsten dækker året rundt, men som giver smukke farveskift hen over året.
En hæk fra havecentret
Hvis du skal til at plante hæk, så er det en god ide at købe hækplanter i havecentret, for her er der ofte grogaranti, som gør at du kan få dine penge tilbage, hvis en enkelt hækplante eller to skulle gå hen at dø efter plantning. Hos plantorama.dk er der 5 års grogaranti på hækplanter, og det er da ret flot. Her kan du handle online. Så slipper du for køen ved kassen.