Det er aldrig sjovt at være syg, så det er selvfølgeligt noget, vi altid er en smule på vagt overfor. Når der er meget smitsomme, eller farlige, sygdomme i omløb, så kan det dog godt betale sig, at være ekstra varsom. Det store spørgsmål er imidlertid, hvad man kan tage sig, af ekstra forholdsregler, når der er sygdom i luften. Vi kender de helt basale ting: undgå unødig kontakt, vasker hænder og overflader grundigt, spis sund kost, og sørg for at få noget motion. Det er alt sammen gode ting, og noget vi altid bør sørge for, at have på plads før vi gør noget som helst andet. Men hvad hvis vi gerne vil gå skridtet videre? Hvis vi virkeligt ikke har lyst til at blive syge?

Her er der flere ting man kan gøre. Det er ikke sikkert du har lyst til at gøre alle tingene, men se på dem som muligheder, og vælg så dem, der passer dig bedst. Vi har alle forskellig risiko-tolerance, og vores behov er også forskellige. Der er derfor ikke én løsning der er bedst til alle: vi er derfor nødt til selv at vurdere, hvor langt vi vil gå, for at beskytte os imod sygdom.

Den første ting, der virkeligt kan gøre en forskel, er at tage et ansigtsvisir på, når du bevæger dig udenfor dit hjem. Et ansigtsvisir er typisk et gennemsigtigt stykke plastik, som sidder og dækker dit ansigt. Du kan altså stadig se alting helt fint, og andre mennesker kan se dit ansigt og din mimik uden problemer. Det danner en fysisk barriere, som gør, at partikler ikke kan lande på dit ansigt. Hvis en syg person nyser eller hoster i nærheden, så lander partiklerne altså på visiret frem for dit ansigt. Mange sygdomme smitter ved, at de lander på vores øjne, næse eller mund, og dermed finder vej ind i kroppen. Et ansigtsvisir gør meget for, at mindske denne risiko.

Du kan også med fordel tage et mundbind på under ansigtsvisiret. Det kan give ekstra sikkerhed omkring din næse og mund. Samtidig mindsker det risikoen for, at du selv sender partikler ud i luften, der kan gøre andre syge, hvis du skulle være blevet smittet, uden at mærke symptomer endnu.

Du kan også med fordel finde måder at mindske antallet af ting, som du kommer i direkte berøring med. Der findes små værktøjer, du kan have hængende på din nøglering, som kan bruges til at åbne døre, trykke på elevator-knapper og lignende, så du ikke rør dem med dine hænder eller fingre. Et par engangshandsker kan selvfølgeligt også være en løsning, og de må i hvert fald siges, at være alsidige og lette at købe. Husk dog at udskifte engangshandskerne med jævne mellemrum, så de ikke bare ender med at være bakterie-bomber du slæber rundt på.