Du har lige været ude at løbe en lang tur. Du sveder. Det var en god tur selvom du fik lidt ømme fødder. Og sure tæer!

Ja. Du ved at lige så snart du trækker foden ud af løbeskoen, så breder der sig en tung fugtig lugt. Den kommer fra tæerne. Du har fået sure tæer af løbeturen og skynder dig i bad.

Det er sveden der er skyld i at din tæer lugter. Sved er egentlig lugtfri. Det er vand kroppen udskiller for at køle kroppen ned når den har det varmt.

Den første sved er lidt salt. Den indeholder også lidt affaldsstoffer fra huden. Men efter ti minutters hård træning er sveden kun vand fra kroppen. Lugten kommer fra kroppens affaldsstoffer.

Bakterier på foden lugter

Tæerne begynder at lugte når sveden bliver blandet med de bakterier der er på foden. Du sveder især hvis du går i fodtøj eller strømper der ikke kan ånde. Derfor kan du undgå sure tæer hvis du vælger sko og strømper der er åndbare.

Hvis du vil have en god opskrift på sure tæer, så prøv at tage nylonstrømper på og hop i et par gummistøvler. Så har tæerne med garanti en dunst der får de fleste mennesker til at tage afstand.

De fleste elsker sure tæer

ostHvad mener jeg med det? Der er da ingen der vil lugte til sure tæer frivilligt!

Jo, det er der faktisk. Langt de fleste mennesker vil endda påstå at det lugter godt. Lugten (eller duften) vil få mundvandet til at løbe hos de fleste. Vi elsker det.

Den særlige lugt sure tæer har kommer fra bakterien brevibacterium kombineret med smørsyre. Bakterien findes ikke kun på foden. Den samme kombination bruges til fremstilling af en ganske bestemt fødevare vi spiser næsten hver dag.

Ost.

Ja, ost lugter præcis ligesom sure tæer. Er det ikke tankevækkende at den lugt vi hader ved tæerne, elsker vi i ost?

Myg er også vilde med sure tæer

mygDet er ikke kun os mennesker der får mundvand af sure tæer. Malariamyggen bliver tiltrukket af lugten på samme måde som vi gør af en god ost.

Så hvis du vil undgå malaria, så lad være med at spise ost og vælg et par gode åndbare støvler at vandre i.