De fleste er opmærksomme på, at deres bil kræver vedligeholdelse. De sikrer at der er olie nok på bilen, at alle lys fungerer som de skal, og at de forskellige målere på instrumentbrættet er aktive og nøjagtige. Men en bil indeholder mange dele, og nogle af dem er vigtigere end vi tror. Mange overser eksempelvis vigtigheden af, at passe godt på sine bilruder: de bliver lidt taget for givet, og ikke tænkt på som en funktionel del af bilen. De er bare noget glas man kan se igennem, og som skærmer for vind og vejr – ikke?

Men nej, bilruder er så meget mere end bare bilens vinduer. Nogle af ruderne udgør en essentiel del af bilens konstruktion: tænk på dem som en slags nærmest bærende elementer. Hvis din forrude eller bagrude bliver stærkt svækkede, så kan det have katastrofale konsekvenser, hvis du er så uheldig at være del af et biluheld. Er ruderne svækkede er hele bilens konstruktion nemlig svækket, og det betyder at både du og dine medpassagerer er ekstra udsatte.

Så hvordan passer man bedst på sine bilruder? Det første man skal gøre er selvfølgeligt, at mindske risikoen for, at der sker skader på ruden. Det betyder at du så vidt muligt skal undgå grusveje og andre steder, hvor der ligger løse genstande på vejbanen, som du kan risikerer flyver op og rammer ruden. Det er meget udbredt at blive ramt af stenslag, og det er lige præcis den slags skader på ruden, som kan have større konsekvenser end de fleste er klar over. Er du nødt til at køre på en vej med grus eller løse sten, så sænk farten og kør forsigtigt. På den måde mindsker du ikke alene risikoen for at du slynger sten op, men har også mindre fart på, hvis du rammer sten som andre biler hvirvler op. På den måde har du bedre chance for, at stenene ikke rammer ruden med nok kraft til at skabe skader, eller at der i det mindste vil være tale om overfladiske stenslag som er billige og nemme at reparere.

Når det kommer til vedligeholdelse, så er din primære opgave et kigge ruderne nøje igennem med jævne mellemrum. Mange skader starter med små og nærmest usynlige revner, som man ikke ser, hvis man ikke kigger rigtigt godt efter. Får du repareret små skader tidligt nok, så er det ofte relativt billigt og du kører ikke rundt med store strukturelle problemer. Problemerne har det nemlig med at vokse sig større med tiden, og når først du ikke kan undgå at se dem, så er det allerede blevet en dyr affære at få dem ordnet, og en risikabel affære at køre rundt med dem.

Sidst men ikke mindst, så skal du hurtigst muligt få arrangeret en professionel udskiftning af bagrude hvis bagruden er gået i stykker. Lad være med at tro, at bagruden ikke er særligt vigtigt, fordi du har dine sidespejle: som sagt er ruden i en bil meget mere end bare et vindue. Det er vigtigt at du får repareret eller udskiftet din bagrude så snart du ser skader på den.