”Vinteren kommer”, som de siger i en kendt tv-serie. Vinteren er lige om hjørnet, og det er vigtigt, at du har styr på garderoben. Ellers kan du nemlig nemt gå hen og fryse – og selvfølgelig blive vinterforkølet. Bortset fra det er det langtfra sjovt at fryse på de mørke, kolde morgener, når du cykler, venter på bussen eller sætter dig ud i en kold bil. Du skal selvfølgelig kunne være uden for på kælketur med børnene, på julemarked og drikke gløgg med kæreste, venner eller familie og mange andre ting og oplevelser, der hører sig vinteren og især december måned til.

Du kan komme rigtig langt med den rette påklædning – det rigtige vintertøj. Derfor får du her en tjekliste til, hvordan du får dig godt overtøj til vinteren. Der er forskellige faktorer, når det kommer til vinterovertøj, som du skal holde øje med. Det kan for eksempel være slidstyrke, materiale, størrelse m.m. Nogle af disse gennemgår vi herunder for dig.

Du skal være varm

Om vinteren er vi nogle gange så heldige – andre ville måske sige uheldige – at få sne. At få en hvid jul. Derfor er det godt med en varm jakke til den råkolde danske vinter, så du ikke bliver helt forfrossen! Derfor er det vigtigt med noget godt – og varmt – for, som for eksempel kan være dun eller fiber. Begge materialer har fordele og ulemper. Dun er varmt, det er godt til at regulere temperatur, og det fylder ikke så meget, når det bliver pakket sammen. Fiber derimod minder om fyld, bortset fra at det er billigere, og at det er nemt for dig at maskinvaske det. Desuden har fiber den kvalitet, at selvom det er blevet vådt, kan varme dig.

Samtidig med at du finder overtøj, der kan holde varmen, skal du også finde noget overtøj, som ikke suger vand fra regn – eller smeltede snebolde – til sig. Dansk vinter er nemlig som oftest en rigtig sjappet fornøjelse – det regner, det drypper, m.m. Derfor er det vigtigt, at jakken også er vandtæt, så du både holder dig varm og tør.

Tænk funktionalitet og behov: Skal du også være mobil?

Når du køber overtøj til vinteren, er det også vigtigt at tænke funktionalitet. Det er afgørende, at du overvejer, om du har nogle særlige behov til overtøjet – især om du har nogle særlige fritidsinteresser, der kræver, at du skal kunne være ekstra mobil. I de tilfælde er det nemlig vigtigt, at du får en varm, vindtæt men alligevel let jakke, som ikke vejer for meget, så du let kan pakke den sammen og have den med på farten. Det kunne også være smart at tænke i en løsning, der giver mulighed for at lægge lag på lag. Så kan du altid tage et lag af, hvis du får det for varmt, men tage et lag på igen, hvis du bliver for kold.

Det er værd at nævne til sidst, at de lette jakker, der egner sig til lag på lag, ikke kun er gode til naturentusiaster eller friluftsfolk. De kan naturligvis bruges af alle.

Og glem ikke designet

Til sidst er det selvfølgelig også vigtigt, at du kan lide den jakke, du vælger. At du synes, den ser godt ud – og at du synes, den ser godt ud på dig. Hvis det er en vinterjakke til herrer, kan du holde øje med frakker i de klassiske snit og de klassiske farver i grå, sort og mørkeblå. Men vintersæsonen, der kommer, byder også på vintertøj, der eksperimenterer mere med alternative design i vinterjakker til herrer end tidligere.