Før du lægger din skijakke og dit skiudstyr væk, så husk på at, at det formentligt skal bruges igen til næste år. Derfor er det ikke helt lige meget, hvordan du opbevarer og klargør dine ski henover sommeren. Selvom du måske har fået lidt søvn, har en øm krop og du mest af alt egentligt har lyst til at sætte skiene op på loftet, så kan det godt betale sig at gøre dem klar til næste sæson.

Voks dine ski, når du kommer hjem

En ting som du med fordel kan gøre er at vokse dine ski. Gør du ikke det, kan de tørre ud. Hermed kan du nemlig komme til at sidde fast i sneen og ujævnhederne kan gøre, at du kommer lettere til skade. Når du får vokset skiene, kan mange være bange for, at de kommer til at køre meget stærkt, men det ville være ærgerligt at lade være, da voksningen er med til at vedligeholde skiene. Når du alligevel får vokset dine ski ved en professionel kan du i samme omgang få lappet huller og lavet kanter, hvis du skulle have ramt en sten eller lignende. Får du det hele ordnet på én gang, kan det nemlig spare dig for at skulle købe nye ski.

Vil du gerne selv i gang med at vokse dine ski, så er det også let og hurtigt med den rigtige guide. Der blot nogle ting du skal sørge for, når du selv går i gang! Du skal som det første sikre dig, at skiene er tørre og er opbevaret ved stuetemperatur. Herefter kan du rense skiene, så du får alt skidt væk. Nu skal du til at arbejde med skiene, og derfor skal de ligge et godt sted, hvor du kan komme til at stryge og smelte voksen på. Strygejernet skal dog ikke være en af de nyeste modeller, som har damp-huller, her kan voksen nemlig sætte sig fast. Husk også at voksen er beregnet til ski og de forhold, du kører under. Når du har påført voks og det er nedkølet, kan du fjerne det overskydende. Som afslutning kan du børste dine ski med en stiv børste, så voksen bliver gnubbet godt ind i skiene.

Slibning af ski

En anden vigtig ting er at slibe dine ski – hermed sikrer du nemlig, at du får et bedre skær i svingene og et bedre greb i sneen. Har du stået på ski før, vil du hurtigt kunne mærke om kanterne er slidte. Hvis du desuden kan se hakker – og virker kanterne meget sløve, så er det med at få slebet dine ski. Du kan få det gjort af en professionel, eller du kan selv gå i krig. Er det blot kanterne, der trænger til at blive slebet, kan du købe en kantfil, som du kan bruge til at slibe kanterne med.

Sådan opbevar du dit skigear

Når du skal opbevare dine ski gør det ikke noget, at de står koldt, da ski jo er udviklet til at kunne anvendes i koldt vejr. Det vigtige er, at dine ski ikke bliver opbevaret fugtigt, da kanterne under skiene kan risikere at ruste. Skiene skal også gerne kunne ånde, og derfor kan det være en fordel, at du ikke opbevarer dem i din skipose. Ligesom skiene skal støvlerne heller ikke opbevares i fugtige omgivelser. Her gælder det også, at støvlerne kan få luft og derfor skal de stå løst spændt, så faconen holder – og der kommer så meget luft omkring dem som muligt.

Når du har fået gjort klargjort dine ski i år, kan du roligt finde din skijakke, ski og alt andet tilbehør frem til næste år med ro i sindet om, at alt er rengjort og klar til en ny sæson på ski.