I dag benytter stort set alle smarte bygherre i Danmark grønne byggematerialer. Den velvilje vi ser i, at benytte sådanne materialer, viser tydeligt den generelle danskers engagement, når det kommer til bæredygtighed. Derudover har et stigende antal uddannelsesinstitutioner valgt at slå sig sammen med de bygherrer, der interesserer sig for bæredygtighed, og har på den måde bragt nye muligheder på banen, takket være denne symbiose mellem nytænkning og erfaring.

Det har aldrig været nemmere at handle grønt, da man nu kan købe alle slags byggematerialer online. Så hvad skal der til, før noget der bruges til at bygge med, kan få lov til at placere sig under betegnelsen ”grøn”? Det er faktisk meget simpelt. Det skal være et vedvarende stof – det vil sige, at det skal være et materiale, som naturen eller et menneske kan erstatte. Det kan være en genbrugsartikel, et produkt direkte fra naturen, eller et fremstillet materiale, der kom fra en fabrik, der benytter en effektiv fremstillingsproces. Med en effektiv fremstillingsproces, skal det forstås, at produktionen af materialet ikke forbruger en  for stor mængde energi. Samtidig må der produceres for store mængder affald.

Der findes mange ”grønne varer” på det danske marked i dag, herunder bjærgede, renoverede og varer der er blevet ”refurbished”. Flere og flere af disse grønne varer bliver omtalt i kataloger, der er fulde af inspiration til boligindretning. Det er ikke alle bæredygtige genstande, der er små ting. De grønne byggematerialer anvendes eksempelvis under opførelsen af boliger og større bygninger.

Ved at udnytte fordelene ved ”grøn” konstruktion, kan bygningsejerne nyde godt af lave omkostninger til vedligeholdelse. Der kan også tænkes grønt i selve designer, hvor man eksempelvis kan optimere efter bedst muligt at udnytte den naturlige udendørs belysning, og eventuelt have solceller eller solfangere sat op. Lige præcis når det kommer til bygninger, har skubbet mod bæredygtighed faktisk ikke vakt særligt meget modstand. Det er ikke nødvendigvis fordi bygherrer går mere op i miljøet, end så mange andre – det handler derimod om, at når det kommer til byggematerialer, så er der faktisk penge at spare, ved at vælge grønt. På kort sigt koster det mere at bygge et grønt hus, men det sparer overraskende hurtigt sig selv hjem igen. Det hjælper selvfølgelig også, at staten går ind og støtter de grønne initiativer, hvilket kan betyde yderligere besparelser for de bygherrer, der vælger at gå den grønne vej.

Den unge generation er vokset op med klimaforandringerne som en del af deres dagligdag, og der er ingen tvivl om, at de vil være endnu mere opmærksomme på at vælge bæredygtige produkter, end deres forældre har været. Det giver derfor ekstra god mening, at lave nybyggerier med denne generation i tankerne: når de skal ud at finde et sted at bo, vil de være utroligt kræsne i forhold til bæredygtigheden af deres hjem.