De fleste af os vil rigtig gerne have et flot og hvidt tandpastasmil. Alene ordet tandpastasmil indikerer, at der findes et særligt smil, der er en slags ideal.

Og smilet ER vigtigt. Det spiller en stor rolle for mennesker, da det betragtes af mange som vores eget indbyggede sociale visitkort. Tænk engang over det: Når vi møder en person, der smiler flot til os, er det ikke bare attraktivt, det er med til at bringe stemninger i spil og kan gøre en tilpas. Måske er det derfor, man ligefrem taler om et ”vindende smil”, som kan åbne døre for os.

Modsat kender du måske også til personer, som har et ikke helt så flot smil eller tandsæt. Det kan skabe automatiske fortællinger om manglende kontrol, og måske kan det føre til, at personen ikke smiler i samme omfang som andre. Det kan faktisk føre til ringere trivsel.

Hvordan får man sundere tænder og det flotte smil?

Hvis du ønsker sundere tænder, så handler det hele faktisk om at skabe gode rutiner og ordentligt børstevaner.

Vores egen tandlæge i Ballerup har bidraget med viden omkring, hvordan man skaber gode børstevaner, uden det behøver blive kompliceret. Reglerne er:

Børst hver morgen og aften – Du skal børste hver eneste morgen og aften, så du rengør din mund. Det er vigtigt for hygiejnen, at du løbende får renset madrester m.m. fri, ligesom dine morgenånde vil have godt af den friske duft fra tandpastaen.

Børst i to minutter – Når du børster dine tænder, skal det ikke være et rekordforsøg i at gøre det hurtigt. Børst minimum i to minutter, når du børster tænderne, så du er sikker på at nå hele vejen rundt i munden – både i top og bund.

Brug en tandpasta med fluor – Det er indholdet af fluor, som gør en forskel for dine tænders sundhed. Derfor er de moderne veganske tandpastaer ikke nødvendigvis meget værd, hvis de ikke indeholder stoffet. Fluor beskytter dine tænder.

Brug tandtråd – Tandtråd er et vigtigt supplement til det at børste tænderne. Det er ikke alle, der kan nå ind imellem deres tænder og rense ud. Det kan den tynde tandtråd til gengæld, hvilket gør det muligt at rense alt skidt ud fra tænderne. På den måde sidder der ikke rester tilbage og omdanner sig til caries.

Og smilet?

Ovenstående handler om at holde sine tænder sunde. Men hvordan får man det hvide smil? Svaret er, at man kan minimere indtaget af de ting, der gør tænderne mere gule. De værste syndere er særligt tobak(!), men også kaffe, rødvin etc. Alle vil med tiden tabe den hvide nuance i deres tænder, men hvor hurtigt det går afhænger blandt andet af vores kostvaner.

Ønsker du hvidere tænder, så tal med tandlægen om din mulighed for at få afbleget tænderne, men brug aldrig et produkt til hjemmeblegning! Det er set gå frygteligt galt.