Får du en god ide til et nyt produkt, hver gang du kaster dig over et nyt projekt? Er du en af dem, der aldrig kan slukke for din indre opfinder som en vaskeægte og uforbederlig Georg Gearløs? Hvis du går rundt og tumler med en god forretningside, så læs med her – for hvordan tager man i praksis den gode ide videre, så den kan blive til et færdigt produkt?

Der er lang vej fra en spirende ide, gennem design, udvikling og produktion til markedet. Men det betyder ikke, at det er umuligt. Der er nogle råd og guidelines, der er vigtige at følge for at øge ens chancer for at realisere ideen. Pudsigt nok både begynder og slutter hele processen med at udvikle produktet med markedet.

 

Dét skal du overveje, før du går videre

For selvom det kan virke, som om det vigtigste er at få sat ens produkt i produktion, er det ikke det bedste sted at starte. Det, der kommer forud for produktionen, er nemlig markedet – overvejelser om din ides målgruppe. Det er alfa og omega at gøre sig tanker om, hvem der kan få gavn af dette produkt, og i høj grad også hvor mange der kan få gavn af det. Hvis det kun er dig selv og de umiddelbare mennesker omkring dig, kan hele processen blive spild af tid og ressourcer. Derfor: Tag temperaturen på markedet!

Når vi allerede taler om markedet, er det også vigtigt at tænke over produktets umiddelbare konkurrencevilkår og -dygtighed på markedet. Er produktet helt nyt, eller er der allerede konkurrenter? Skal du søge om patent og rettigheder til ideen? Har andre allerede gjort det?

Som nævnt kan det være spild af tid og ressourcer at kickstarte produktionen af dit produkt, hvis du ikke forinden har stillet dig selv alle disse spørgsmål. Det er fristende at lade sig rive med over teknologien, men det kan ikke understreges nok, at det er vigtigt at undersøge markedet først, før man går videre med det teknologiske.

 

Klar, parat, producér!

Før du sætter dit produkt i produktion, er det en god ide at udarbejde en form for model, der kan gøre det ud for produktet, før du producerer en prototype. På den måde kan du teste produktet og afsøge problemområder ved det – og lave gode justeringer og forbedringer, før du sidder med en prototype. Dine muligheder for produktion afhænger naturligvis af dine økonomiske ressourcer – hvor meget finansiering har du til at bakke projektet op med?

Til selve produktionen er der et hav af fremstillingsmetoder og materialer at vælge imellem. Det kan nogle gange være en smagssag, hvilke metoder og materialer du skal vælge til lige netop dit produkt. Selvom du måske mener, at dit færdige produkt ikke skal være i plastic, men i metal, er det stadig en mulighed at lægge ud med en plastmodel – det kunne være en billigere måde at teste funktionalitet på. Andre typiske materialer, der indgår i produkter og særligt teknologier, vi ser og betjener i vores hverdag, folier, men også akryl.

Når du har produceret i ét eksemplar og senere i flere, er det i gang med markedsafprøvning. Men rejsen fra ide til produkt ligger bag dig, og herefter må du blot vente og se, hvordan din ide – dit produkt – klarer sine første duelighedsprøver ude på det store marked.

Se også dette produkt

Læs mere om erp systemer