Efter sommer starter en masse unge mennesker på de videregående uddannelser. Det betyder ofte, at man skal flytte til en ny by og skabe sig en helt ny tilværelse. Det vil være svært at få et arbejde fra dag et, og der skal også bruges penge på studiebøger. Har man ikke en opsparing, man kan tage fra, kan det blive nødvendigt at låne penge. I denne artikel behandler vi nogle af de muligheder, du har for at låne penge, ligesom vi gennemgår nogle af udgifterne.

 

Mange udgifter

I forbindelse med studiestart, skal man ofte rive teltpælene op og flytte til en helt ny by. Ofte ligger studierne i nogle af de dyreste byer at bo i, og derfor kan man umuligt overleve på en SU. En husleje i Aarhus, Odense eller København kan hurtigt løbe op i 6000 – 8000 kroner om måneden. Skal du have et værelse, koster det sjældent under 5000 kroner. Lægger man oveni, at man også skal have tid til at være studerende, gå i byen og være sammen med vennerne, så kan det blive økonomisk hårdt. Det er som regel i begyndelsen af studiet, der er flest udgifter. Her har du sandsynligvis heller ikke et arbejde endnu, der kan supplere SU’en. Der skal købes ting til lejligheden, ligesom der også skal indkøbes studiebøger. Særligt denne post kan hurtigt løbe op i nogle tusinde kroner. Har du ikke forældre, der vil yde økonomisk støtte, kan det blive en nødvendighed at låne.

 

Lån penge gennem SU-lånet

Som studerende har man ikke råd til at betale store månedlige afdrag af på et lån. Derfor er SU-lånet en helt perfekt mulighed for dig, hvis du gerne vil låne penge i forbindelse med studiestart. Dit SU-lån bliver udbetalt sammen med din SU. Det gode ved et SU-lån er, at renterne er meget lave sammenlignet med eksempelvis et kviklån. Ligeledes skal du først betale dit lån tilbage, når du er færdig med at studere. Du vil her have en bedre økonomi, og der vil være flere penge at betale tilbage af. Skal du ud at låne penge som studerende, så er SU-lånet altså en ideel løsning.

 

Kan du få økonomisk støtte hjemmefra?

Inden du drager afsted på dit nye eventyr, så kan det være en idé at se, om du ikke kan få lidt økonomisk støtte med i bagagen. Tager du direkte videre efter din studentereksamen, kan du skrive penge til studiestart på din ønskeliste til dit studentergilde. Det kan også være, at du har nogle forældre eller bedsteforældre, der tilbyder at betale dine nye studiebøger. Selv de mindste bidrag kan lette i budgettet.