Det er desværre stadig tabu, at tale om penge, her i Danmark. Mange tænker at dette tabu er et produkt af Janteloven. Vi ser ned på rige mennesker, der blærer sig med, hvor mange penge de har at gøre med. Så måske er det okay, at det er tabu, at føre sig frem på den måde. Men hvad med den anden side af penge-snakken? Når det ikke er okay at tale om penge, så er det jo heller ikke okay, at tale om penge-problemer. Hvis man har det rigtigt hårdt økonomisk, så er det altså ikke nødvendigvis noget, man fortæller andre mennesker om. Det kan være problematisk!

Når folk ikke snakker om deres økonomiske udfordringer, så kan de nemlig meget hurtigt komme til at føle sig alene. Rigtigt mange danskere går og skammer sig over, at de ikke har et ordentligt overblik over deres økonomi. Det hele sejler, og de er ved at drukne i gæld. Men de holder det hemmeligt: det er ikke noget de nævner overfor venner eller familie. Ikke alene er det hårdt, at gå rundt med sådan en hemmelighed, der konstant trykker. Det betyder også, at de ikke finder ud af, at de faktisk slet ikke er alene i den situation. Statistikkerne viser tydeligt, at rigtigt mange danskere har problemer med gæld og økonomi. Det er et udbredt problem, og mange kæmper for at løse det – eller har helt givet op. Men fordi det er tabu at snakke om den slags, så finder de aldrig ud af, at de ikke er alene. Man ender altså let ud med den illusion, at man er den eneste, der ikke kan finde hoved og hale i ens økonomi. Det fører til endnu mere skam, og den slags negative følelser hjælper absolut ikke på tingene. Man kan tværtimod let ende med, at tage forbrugslån og lignende, for at opretholde facaden overfor omverdenen. Ikke alene holder man altså sine pengeproblemer skjult: man bruger også penge man ikke har, for at undgå, at blive opdaget. 

Hvis man gerne vil ud af sine økonomiske problemer, så er man altså først nødt til, at anerkende at de er der. Det er ikke noget at skamme sig over: tusindvis af danskere kæmper med de samme ting, som du gør. Det er kun ved at kigge virkeligheden i øjnene, at vi kan gøre noget ved vores økonomi.

Overblik over dit forbrug er det første skridt imod, at få rettet op på din økonomi. Først når du ved, hvor mange penge du bruger, kan du skabe en balance imellem indtægter og udgifter. Det er ikke nogen let opgave, at danne sig et fuldt overblik over alle de ting, man går og bruger penge på. Det er derfor du er nødt til at se tingene i øjnene, acceptere situationen, og spørge om hjælp. Ved at tale med en gældsrådgiver kan du nemlig få professionel hjælp til at gennemgå dit forbrug og din økonomi.