Det kan være utroligt frustrerende når vi står overfor et menneske, som ikke ser verden på samme måde som vi gør. Når man har et forskelligt indtryk af hvordan tingene hænger sammen, så kommer man nemlig let til at misforstå eller tale forbi hinanden. Det er altså vores forskelligheder der skaber gnidninger, og det er derfor kun naturligt, at vi forsøger at minimere disse forskelligheder. Det kan dels ske ved primært at omgås med mennesker der tænker som vi selv gør, og dels ved at sætte andre på plads når de er ”forkert på den” set fra vores eget perspektiv. Nogle mennesker er mere modtagelige for at ændre eller tilpasse deres verdenssyn end andre, så den sidstnævnte taktik kan nogle gange føre til flere problemer.

Det er dog interessant, at disse forskelligheder ikke kun skaber irritation og frustration ved ting der rent faktisk betyder noget. Man kan godt forstå at det skaber gnidninger og vækker negative følelser, hvis folk er dybt uenige omkring noget på arbejdspladsen eller i parforholdet. Her kan den forkerte tilgang, eller et forkert syn på tingene, nemlig hurtigt føre til store problemer, som kan være ganske bekostelige. Så her er det helt naturligt at vi er på vagt overfor forskelle, og med al kraft forsøger at skaffe dem af vejen. Men de ting der gør os sure er sjovt nok sjældent de her store og vigtige ting. Det er de små forskelle der plejer at skabe de største grøfter imellem mennesker.

Bare tænk på TV serier som et eksempel. Det er forskelligt hvad folk godt kan lide at se i fjernsynet, og stort set alle har et favorit program eller to, og også nogle TV programmer de bare slet ikke kan fordrage. Sjældent har jeg hørt folk skændes mere indædt, end når den ene elsker et TV show som den anden hader. I sådan en diskussion er der af en eller anden grund ikke plads til kompromiser.

Jeg har set det samme når det kommer til, hvorvidt et plastik juletræ er vejen frem til juleaften. For nogle giver det sig selv, at et juletræ af plastik er langt mere praktisk, sviner mindre og kan genbruges år efter år. For andre går det dog stik imod deres idé om en ”rigtig” jul, og de går helt i bagsving.

I begge disse tilfælde er der tale om en smagssag. Det er ikke fordi den ene har ret, og den anden er forkert på den, sådan helt objektivt. De ser bare verden på forskellig vis, og i dette tilfælde er det ikke engang super vigtigt at folk når til enighed. Det er okay, at vi ser verden på forskellig vis. Faktisk er det det, der sætter farve på hverdagen! Hvor kedeligt ville det ikke være, hvis vi alle havde nøjagtigt samme tilgang til alting?