Når man er ved at være færdig med 7. eller 9. klasse, er der rigtigt mange, der stiller sig selv et vigtigt spørgsmål: ”Skal jeg tage på efterskole?”

Det er et vigtigt spørgsmål af den grund, at det har en stor betydning for ens nære fremtid. Vælger man eksempelvis at tage på efterskole efter 7. klasse, så er det i de fleste tilfælde også et fravalg. De fleste folkeskoler og private grundskoler tilbyder også selv 8. og 9. klasse. Det betyder at de fleste elever vælger at fortsætte på den samme skole – hvorfor skifte, hvis alt går godt? Men der kan jo være mange grunde til at overveje en efterskole i stedet for. De fleste der kender nogen, der har været på efterskole, har hørt rigtigt mange gode historier og positive fortællinger om det. Måske går alt ikke godt på den nuværende skole, eller måske trænger man bare til nogle nye omgivelser. Faktum er dog, at tilvalget af efterskole også er et fravalg af den nuværende skole – og derved et farvel til kendte omgivelser, og ens nære venner. Det kan være utroligt hårdt at træffe den beslutning. Det er aldrig en rar følelse at skulle træde ud i det ukendte: men samtidig kan det være nødvendigt, eller blot virkeligt givende.

Overvejer men i stedet en efterskole efter 9. klasse, så er tingene lidt anderledes, men udfordringerne er nogenlunde de samme. Her kan man ikke bare fortsætte på samme skole, så et skift af omgivelserne vil ske uanset hvad. Men man kunne jo vælge at fortsætte sin uddannelse samme sted, som mange af ens venner. Hvis alle eksempelvis starter på gymnasiet i nabo-byen, så kunne du gøre det samme. Her vælger du altså stadig imellem det nye og ukendte, og så det nogenlunde trygge. Nogle bryder sig heller ikke om tanken om, at starte på det samme gymnasie som vennerne efter efterskolen: for så er man jo et år ”bagud”. Det har ikke rigtigt nogen praktisk betydning, men det kan alligevel godt få beslutningen til at føles endnu sværere.

Men beslutningen om at tage på efterskole behøver slet ikke at være så svær. Det der primært skaber tvivl hos de unge, der overvejer et efterskoleophold, er at det hele virker så uforudsigeligt. Det virker som et uendeligt stort skridt at tage, når man ikke aner hvad der venter sig på den anden side af beslutningen. Men det er der råd for: mange efterskoler tilbyder, at man kan tage ud at besøge dem på efterskolernes dag. Her slår efterskolen altså dørene op, og lader dig besøge efterskolen for at danne dig et indtryk af den. Du kan se lokalerne, hilse på lærerne og høre hvad de nuværende elever har at sige. Det fjerner altså meget af den usikkerhed der er forbundet med beslutningen: nu er det langt nemmere at danne dig et indtryk af, hvad fremtiden indeholder, hvis du vælger at tage på efterskole.